Ouders verontwaardigd over 'eenzijdige' racismetekst van Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip, een programma voor het basisonderwijs dat gericht is op begrijpend lezen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit, ligt onder vuur. In een les voor groep 4 over de antiracismeprotesten in de Verenigde Staten zouden niet alle feiten correct weergegeven zijn en niet genoeg aandacht zijn geschonken aan de context, zeggen ouders en UvA-hoogleraar Jan van der Beek. CED-Groep is bezig om een nieuwe versie van de tekst te maken. Dit meldt het Algemeen Dagblad en de CED-Groep. 

Nieuwsbegrip bestaat dit jaar vijftien jaar. Leerlingen leren via het programma begrijpend lezen aan de hand van teksten die hen nieuwsgierig maken naar wat er in de wereld gebeurt. Deze week gingen de lessen over de antiracismeprotesten die momenteel over de hele wereld worden gehouden.
 
Deze teksten worden op vijf niveaus geschreven. Hoe hoger het niveau, hoe uitgebreider de teksten die leerlingen te lezen krijgen. Maar hoe lager het niveau, des te summierder de teksten zijn. Het taalgebruik moet eenvoudig zijn, maar toch de nuancering in een tekst naar voren kunnen brengen. En daar ging het deze keer niet helemaal goed.
 
Het gaat om een versie voor leerlingen in groep 4 van wie de ontwikkeling achterblijft, de AA-Alfa. Hierbij is het taalgebruik extra eenvoudig gemaakt. Op Twitter noemen ouders de tekst eenzijdig en ongenuanceerd, voornamelijk vanwege de zinsneden:  ‘Hij (George Floyd – red) ging dood door een witte agent. Witte agenten doen dit vaker’. En: ‘Sommige witte mensen vinden dat andere mensen minder waard zijn’. 
 
De CED-Groep laat weten: “In deze AA-Alfaversie zijn deze week enkele zinnen terechtgekomen die ondanks onze zorgvuldigheid toch anders uitgelegd worden. Het moge duidelijk zijn dat het geenszins onze bedoeling is om wie dan ook te discrimineren.” De CED-Groep is daarom bezig om een nieuwe versie van de tekst te maken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids