DEN HAAG (ANP) - Een onderzoek waaruit moet blijken hoe het kan dat geld voor de huisvesting van scholen op de plank blijft liggen, is na de zomer klaar. Dat heeft demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs vandaag gezegd in een debat.

Begin dit jaar bleek dat gemeenten jaarlijks honderden miljoenen euro's budget overhouden, dat eigenlijk bestemd is voor de verbetering van schoolgebouwen. Vorig jaar bleef ongeveer 300 miljoen euro liggen. Rouvoet wil in kaart brengen of er scholen zijn waar de kwaliteit van de huisvesting onder de maat is en tegelijkertijd te weinig geld wordt besteed.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Binnenlandse Zaken, omdat dit ministerie gaat over het Gemeentefonds waaruit de kosten voor huisvesting van scholen worden betaald.

Rouvoet vindt dat een breder debat over de kwestie, onder meer over de wijze waarop geld voor huisvesting voor scholen wordt verdeeld, plaatsheeft als het onderzoek klaar is. "Dan liggen alle ingrediënten klaar. Een nieuwe Kamer en een nieuw kabinet kunnen dan het debat aangaan'', aldus de minister. Het CDA, de PvdA en de SP stemden hier tijdens het debat mee in.

Afzonderlijk van het onderzoek liet de minister weten dat hij overleg voert over het blijven liggen van de gelden met schoolbesturen en met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.