Ruim 400 klachten van ouders sinds heropening kinderopvang en onderwijs

Ruim 400 klachten zijn er inmiddels ingediend bij het meldpunt ‘Deuren zijn geopend’ van de Stichting Voor Werkende Ouders. De meeste klachten zijn van ouders die voor een dichte schooldeur stonden, omdat hun kind een snotneus heeft. Dit meldt Voor Werkende Ouders. 

Ook het halve dagen model van scholen, broertjes en zusjes niet op dezelfde dag of groep, geen aansluiting bij de BSO en problemen met de noodopvang waren veelgehoorde meldingen die ouders deden bij het Meldpunt. 
 
Ouders en kinderen waren blij toen aangekondigd werd dat de deuren van kinderopvang en school weer open gingen. In de praktijk levert het echter veel problemen op, zo laat het aantal meldingen zien bij het meldpunt. Ouders met een cruciaal beroep worden geweigerd voor noodopvang omdat school nu weer gewoon open is. Scholen hebben gekozen voor het halve dagen model, waardoor veel contactmomenten ontstaan en ouders helemaal niet meer toekomen aan werken. Kinderen van 4 worden geweigerd. Er is geen aansluiting met de BSO. Kinderen met hooikoorts met doktersverklaring worden geweigerd. Kinderen in de noodopvang worden van hot naar her verplaatst. Vervoer naar speciaal basisonderwijs loopt niet omdat de chauffeurs vaak wat ouder zijn en dus een risicogroep. Thuisonderwijs dat al niet goed liep, is gestopt terwijl er nog veel kinderen thuis zitten.
 

Ouders met handen in het haar

“Ouders zitten met hun handen in het haar’, aldus Marjet Winsemius, directeur van stichting Voor Werkende Ouders. “Een ouder die noodopvang nodig heeft omdat ze op de IC werkt maar de school dit niet meer biedt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Het voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Zo krijgen andere ouders gewoon te horen dat als het ze niet zint, ze maar op zoek moeten naar een andere school.”
 
Op veel plekken gaat het ook goed. Winsemius: "We krijgen gelukkig ook veel meldingen van ouders die met prachtige voorbeelden komen van hoe het ook kan. Zeer betrokken leerkrachten die elke week persoonlijk contact hebben gezocht met leerling en ouders. Thuisonderwijs dat perfect geregeld was. Pedagogisch professionals die zich nog steeds inzetten om ervoor te zorgen dat er 24/7 noodopvang is. Maar we houden ons hart vast de aankomende tijd, zeker als dit langer duurt."
 

Druk op werkende ouders

Ook maakt Winsemius zich zorgen over de druk op werkende ouders, die toegenomen is door het thuisonderwijs. De eerste signalen komen al binnen bij het meldpunt.
 
Ouders kunnen nog steeds gebruikmaken van het meldpunt. Voor Werkende Ouders neemt alle signalen mee naar de betrokken ministeries en de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de problemen van ouders.
 
Door: Nationale Onderwijsgids