Normal_schoolreisje_kinderen_bus

Gister stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel waarin staat dat scholen leerlingen niet meer mogen uitsluiten van schoolactiviteiten, wanneer de ouders of verzorgers de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen) betalen. De Eerste Kamer moet nog met het plan instemmen. Dit meldt de NOS.

Volgens Kamerleden Westerveld en Kwint is er momenteel veel sociale druk bij ouders die het niet breed hebben en de bijdrage daardoor niet kunnen betalen. Ook is het vaak zo dat de ouderbijdrage hoger is, wanneer de ouders rijker zijn. Op deze manier ontstaat er een drempel voor ouders die niet veel te besteden hebben. Ook wordt ongelijkheid tussen leerlingen op deze manier bevorderd.De PO-Raad laat weten dat de gemiddelde ouderbijdrage ongeveer 42 per jaar per kind kost, maar dat er inderdaad uitzonderingen zijn waarbij de bedragen een stuk hoger liggen.
 

Vrijwillige ouderbijdrage

Volgens de wet is het toegestaan een vrijwillige ouderbijdrage te vragen. Het geld wordt besteed aan voorzieningen in het lesprogramma, en ook voor schoolactiviteiten als reisjes of andere uitstapjes.
 

Uitsluiting van schoolactiviteiten

Minister Slob gaf vorig jaar aan dat het onaanvaardbaar is wanneer scholen kinderen uitsluiten van uitjes of reisjes, wanneer de ouderbijdrage niet betaald is. Hij sprak toen zijn gedachtes uit over het aanscherpen van deze wet. De Tweede Kamer heeft dat opgepakt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids