Normal_kijkkunstkup_voor_de_stilte_2019_persfoto1__002_

De dansvoorstelling 1-2tjes Ives Thuwis van dansgezelschap de Stilte werd door Kunstgebouw op 16 december 2020 in het Chassé theater Breda bekroond met de Kijk|Kunst-kup. Leerkrachten en leerlingen van de basisscholen die deelnemen aan het Kijk|Kunst-programma in Zuid-Holland gaven aan dat ze dit de beste schoolvoorstelling van het afgelopen seizoen vonden. Dit meldt Kunstgebouw.

Dansvoorstelling 1-2tjes Ives Thuwis 

Professionele dans is voor de meeste kinderen niet iets wat ze van thuis meekrijgen. Dat hebben de makers van de Stilte goed begrepen. Door een kleine voorstelling te maken, die gewoon op school kan komen spelen, hebben de makers van de Stilte een kans gecreëerd voor leerlingen om kennis te maken met professioneel danstalent.
 
De voorstelling begint met een zittende danser met op de achtergrond het geluid van onweer en regen. Verveelt de danser zich? Voelt hij zich alleen? Wanneer er een tweede danser binnenstapt wordt alles ineens anders. De leerlingen kunnen bij het zien van deze voorstelling hun fantasie de vrije loop laten. De leerlingen zitten aan drie zijden om een rode dansvloer van 3 bij 3 meter. Na de voorstelling praat de docent van de Stilte kort met de leerlingen na en gaan de leerlingen, onder leiding van een workshopdocent, ook zelf aan de slag.
 

Kijk|Kunst-kup

Bijzonder aan Kijk|Kunst-kup is dat niet het publiek of een vakjury de winnaar bepaalt, maar leerkrachten en leerlingen. Een prijs die dus volledig gericht is op cultuuronderwijs. Aan het kunsteducatieve programma Kijk|Kunst doen 295 Zuid-Hollandse basisscholen mee, met in totaal zo’n 60.000 leerlingen. 
 

Choreograaf Ives Thuwis

1-2tjes is de verzamelnaam van verschillende dansduetten van de Stilte die door steeds andere choreografen gemaakt worden. In dit 1-2tje is het de beurt aan de choreograaf Ives Thuwis-De Leeuw. In zijn choreografie laten de dansers zien hoe zij op een regenachtige middag hun verveling verdrijven. Ives Thuwis-De Leeuw is als acteur, choreograaf en regisseur verbonden aan het Gentse Nevski Prospekt. Voorheen was hij werkzaam bij het Gentse huis voor de podiumkunsten, Kopergietery.
 

Dansgezelschap de Stilte 

De Stilte is een professioneel dansgezelschap dat zich volledig richt op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. De Stilte maakt voorstellingen met academisch geschoolde moderne dansers onder artistieke leiding van Jack Timmermans. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids