LEEUWARDEN (ANP) - De 40-jarige Wytze J. uit het Friese Zwagerbosch heeft er spijt van dat hij in januari met een groot mes stond te zwaaien bij een schoolplein in Heerenveen.

Dat zei hij dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden. De man werd in januari door de politie neergeschoten, omdat hij met een groot mes in de buurt van het schoolplein van zijn kinderen stond te zwaaien.
''Ik denk dat ik overspannen was, omdat ik mijn kinderen lang niet had gezien'', las de man geëmotioneerd voor van een papiertje. 'De littekens aan mijn beide armen zullen mij altijd doen herinneren aan die zwarte dag. Ik heb fout en impulsief gehandeld, maar dat wil niet zeggen dat ik een fout mens ben. Het gebeurt nooit meer.'' De man ontkent dat hij iemand iets wilde aandoen met het mes.

Brand
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man voordat hij naar het plein ging, eerst zijn huis in brand gestoken. Daarna zou hij op het werk van zijn vrouw, een gezondheidscentrum, diverse mensen hebben bedreigd. Toen hij zijn vrouw daar niet aantrof, ging hij naar de school van zijn kinderen.

Ziek
Advocaat Tjalling van der Goot vroeg de rechtbank dinsdag zijn cliënt voorlopig vrij te laten, mede omdat diens vader ernstig ziek zou zijn. De rechtbank toonde begrip voor de situatie, maar wilde de man niet op vrije voeten stellen. De kans op herhaling lijkt volgens de rechters te groot, omdat de man na een eerdere vermeende belaging van zijn ex-vrouw in oktober vorig jaar ook al op vrije voeten werd gesteld. In afwachting van die zaak kwam het tot het schoolpleinincident. De rechtszaak gaat op 10 juni verder.