Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

De leerlingen van groep 7a en 7b van RK basisschool 'Bernadette' uit Naaldwijk hebben de Battle of the Beach 2019 in Monster gewonnen. Hun groep bouwde maandag 1 juli het zandkasteel dat het langste stand hield tegen het opkomende zeewater. Battle of the Beach is een evenement met als doel kinderen bewust te maken van het belang van waterveiligheid. Dit meldt provincie Zuid-Holland.

Waterbewustzijn

Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Tijdens een gastles op school leren ze daarom hoe ons land beschermd wordt tegen overstromingen. Deze kennis gebruiken ze vervolgens tijdens de Battle of the Beach waar de kinderen één uur de tijd krijgen om het sterkste zandkasteel te bouwen op het strand. Zo wordt op een educatieve en sportieve manier uitgelegd hoe de bescherming tegen het water ‘werkt’. De provincie Zuid-Holland organiseerde de activiteiten in Monster samen met de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland.
 

Zandmotor

Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd op verschillende plekken langs de Nederlandse kust. Dit jaar vond de Battle of the Beach plaats aan de voet van de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland van zo’n 23 hectare dat in 2011 door Rijkswaterstaat in samenwerking met de provincie Zuid-Holland is aangelegd om de Delflandse kust te beschermen.
 

Deelnemers

In totaal deden er ruim 450 kinderen mee van basisscholen uit onder meer Naaldwijk, Monster en Den Haag. De leerlingen waren verdeeld over 53 teams.
 

Samenwerking

Battle of the Beach is een project van ‘Ons Water’, een samenwerkingsverband van waterschappen, drinkwaterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Battle of the Beach wordt gesponsord door internationale waterbouwer Van Oord.
 
Door: Nationale Onderwijsgids