Normal_nijmeegse_vierdaagse

De komende weken gaan weer ruim een half miljoen kinderen vier dagen op pad tijdens de Avond4daagse. Na een succesvolle editie vorig jaar trekken Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Supporter van Schoon weer samen op om van dit wandelfeestje ook een schoon feestje te maken. Deelnemers verzamelen onderweg hun afval in speciale afvalzakjes om zo zwerfafval te voorkomen. Ook scholen en ouders worden betrokken bij de actie. Dit meldt Stichting Nederland Schoon.

SCHONE ROUTE

Paul Sanders, directeur KWBN: “De Avond4daagse is elke dag een feestje. Als de deelnemers onderweg hun afval verzamelen en zo de route schoon houden, is het ook na afloop nog voor iedereen een feest. Wij vinden dat we daar ook een verantwoordelijkheid in hebben. In de samenwerking met Supporter van Schoon laten we zien dat een schone omgeving niet alleen normaal is, maar ook leuk kan zijn.”
 

GESLAAGDE SAMENWERKING

Vorig jaar deden 170 lokale organistoren van Avond4daagsen mee met de actie, dit jaar zijn dat er ruim 300. Dat is meer dan de helft van alle Avond4daagsen in Nederland. Meer dan 300.000 kinderen lopen dit jaar mee met een Schone Avond4daagse. Helene van Zutphen, directeur Stichting Nederland Schoon: “Het grote aantal deelnemende Schone Avond4daagsen laat zien dat het thema leeft in de maatschappij. Wij vinden het belangrijk om kinderen en hun ouders te laten ervaren dat het de normaalste zaak is dat je je eigen afval onderweg meeneemt of weggooit op de juiste plek. Deze maanden is dat extra belangrijk omdat veel gezinnen er weer op uit trekken.”  
 

BEWUSTWORDING

Het doel van de Schone Avond4daagse is kinderen én hun ouders bewust te maken van (zwerf)afval. De kinderen worden gestimuleerd hun eigen afval onderweg niet te laten vallen, maar juist te verzamelen. Daarvoor krijgen zij bij de start van de Avond4daagse afvalzakjes waar ze hun afval in mee kunnen nemen.
 

OUDERS EN SCHOLEN BETREKKEN

Van Zutphen: “We betrekken heel bewust ouders en scholen bij de actie. Zo is er voor ouders een informatiefilmpje en een flyer met tips om afval al vooraf zoveel mogelijk te voorkomen. En voor de scholen is een speciale online afvalquiz gemaakt. Bij de quiz strijden leerlingen in twee teams tegen elkaar en leren zo spelenderwijs meer over zwerfafval. En met het door 123ZING speciaal gecomponeerde Schone Avond4daagselied kunnen de kinderen zelf luidkeels laten horen Nederland schoon te willen houden.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids