Berg plastic afval gedumpt op basisschoolplein

Social enterprise KRNWTR+ heeft enorm veel plastic afval gestort op het schoolplein van basisschool IKC De Kleine Reus. Het gedumpte plastic staat gelijk aan wat er elke 9 seconde (!) in de oceaan belandt. Niet alleen bewustwording bij de generatie van de toekomst, maar ook aandacht voor simpele oplossingen en daarmee ander gedrag stimuleren is het doel van de stunt. Dat meldt KRNWTR B.V.

De actie vraagt aandacht voor plasticvervuiling in het water. Uit onderzoek van het WWF blijkt dat het plastic probleem een onomkeerbaar proces is. Doordat plastic nooit vergaat en slechts afbreekt in kleine stukjes, zullen naar verwachting de oceanen in 2050 ‘dichtslibben’. Het meeste plastic komt via land in het water terecht, dit zijn vooral wegwerpverpakkingen. Als wij niet drastisch iets veranderen, zijn de gevolgen voor de toekomstige generaties niet te overzien. Tijd voor actie, vindt KRNWTR+.

Grote berg plastic 

Nietsvermoedend liepen de kinderen van IKC De Kleine Reus op woensdagochtend het schoolplein op. Ineens lag daar een grote berg plastic. “De reacties waren precies waar we op hoopten.” vertelt Babs van de Voort, CEO KRNWTR+. “Kinderen waren geschokt dat deze hoeveelheid plastic elke 9 seconde in de oceaan belandt.”

Hoop 

Het doel van de stunt is natuurlijk niet om de kinderen met een vervelend gevoel en een berg plastic achter te laten. “We willen de toekomstige generatie juist hoop meegeven. Ja, het probleem is zorgelijk, maar wij kunnen met z’n allen verschil maken en het plasticgebruik drastisch terugdringen. Het is een kwestie van anders denken en op de hoogte zijn van de duurzame alternatieven. Er zijn al veel innovatieve producten waardoor plastic(verpakkingen) niet meer nodig zijn.”

Duurzame alternatieven 

“Het is een hoopvolle ontwikkeling, al die plasticvrije producten. Op grote schaal zijn deze duurzame alternatieven van grote impact.” aldus Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation. Social enterprise KRNWTR+ draagt zelf ook een duurzaam alternatief aan, namelijk voor plastic waterflesjes. Met hun tappunten stimuleren zij duurzaam en lokaal drinken en gaan zij het gebruik van flesjes, én het onnodige transport daarvan, tegen. Benieuwd wat jij kan doen om de plastic afvalberg te verminderen? De eerste afleveringen zijn te zien op: ‘KRNWTR+ haalt het boven water’.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: KRNWTR B.V.