In Groot-Britannië zullen meerdere scholen gebruik gaan maken van Grand Theft Auto IV om leerlingen het verschil tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid te leren. 

Acht verschillende scholen in Merseyside, nabij Liverpool, gaan gebruikmaken van de omstreden game. Leerlingen van negen tot elf jaar oud krijgen beelden te zien van hoofdpersoon Niko Bellick die een geweer afvuurt terwijl hij uit het raam van een auto hangt.

Beelden uit de Itchy en Scratchy Show, de gewelddadige cartoon uit tekenfilm The Simpsons, zullen ook te zien zijn. Doordat de virtuele beelden worden afgewisseld met foto's uit het echte leven en afbeeldingen van messen en vuurwapens, hopen de scholen te bereiken dat leerlingen de afbeeldingen goed zullen indelen in de categoriën 'goede realiteit', 'slechte realiteit' 'of 'niet echt'.

Initiatiefnemer voor deze actie is de organisatie Support After Murder and Manslaughter (SAMM). Gaynor Bell, voorzitter van deze organisatie, zegt in de Britse krant 'The Guardian' dat het belangrijk is om ook beelden uit GTA te laten zien, aangezien kinderen gevoelloos raken voor virtueel geweld. Verder zegt hij: ”We moeten de kinderen laten zien dat dit niet is zoals het er in het echte leven aan toe gaat.”

Bron: Telegraaf