Normal_schoolplein_gooise_daltonschool

Meer dan 100 scholen hebben zich in de afgelopen twee maanden gemeld voor de subsidieregeling ‘Groene schoolpleinen’ van de provincie Gelderland. De eerste scholen hebben subsidie ontvangen en kunnen aan de slag. Dit meldt provincie Gelderland.

De subsidieregeling voor het ontwerpen en aanleggen van een groen schoolplein is in december 2018 opengesteld. De provincie betaalt mee tot een maximum van 17.500,- euro per schoolplein. In totaal is 2 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Slimmer, creatiever en fitter

De provincie wil dat meer kinderen natuur beleven en ontdekken. Spelen in een groene omgeving maakt kinderen slimmer, creatiever en fitter. Minder tegels en meer bomen en struiken zorgen voor een betere afvoer van regenwater bij heftige buien. Bovendien zorgt een groen schoolplein ervoor dat het minder heet is in de zomer. Ook biedt een groene omgeving plek voor vogels en insecten; het versterkt de biodiversiteit. Gedeputeerde Peter Drenth is blij met de grote belangstelling: ‘Het is geweldig dat deze subsidieregeling zo aanslaat. Het is een mooie manier om kinderen te betrekken bij het groener maken van hun omgeving en ze er tegelijk van te laten genieten.’

Een groen schoolplein-plan

Voor het aanvragen van subsidie is een ontwerptekening, een beschrijving van het project en een berekening van de kosten met financiering nodig. We beoordelen alleen de plannen die daaraan voldoen. We adviseren scholen daarom om de plannen eerst verder uit te werken en daarna subsidie aan te vragen. Op het forum Groene schoolpleinen staan hiervoor tips en tricks. Ook kunt u hier vragen stellen en inspiratie opdoen bij scholen die al een groen schoolplein hebben aangelegd.

Online sponsoracties

Om het schoolplein aan te kunnen leggen, moeten veel scholen naast de subsidie ook zelf een flink bedrag bij elkaar brengen. Er komt daarom een online crowdfundingsplatform om geld in te zamelen voor groene schoolpleinen. Met online acties kunnen scholen zo op een makkelijke en leuke manier meer geld inzamelen.

Scholen helpen elkaar

Op het platform kunnen deelnemers elkaars acties bekijken en van elkaar leren. Er is bijvoorbeeld te zien welke sponsoracties op andere scholen zijn uitgevoerd, hoe ze dat hebben aangepakt en hoe succesvol die waren. De provincie roept scholen en leerlingen op om alvast na te denken over creatieve ideeën voor online sponsoracties en die ideeën via het forum Groene Schoolpleinen met anderen te delen.

Door: Nationale Onderwijsgids