Normal_voorlezen_lezen_kinderen_oma_ouder

Minister Slob doneert dinsdag een kinderboek aan de stichting Kinderzwerfboek. Een elfjarige ambassadeur van de stichting zal het boek aannemen. Op het ministerie is een grotere inzamelingsactie waar ook ambtenaren kinderboeken kunnen doneren. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid, leesbevordering en taalachterstanden in de Week van de Alfabetisering. Dit meldt Rijksoverheid.

De Week van de Alfabetisering is van 3 tot en met 9 september. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laaggeletterde ouder presteren minder goed op school en lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. Tijdens de Week van de Alfabetisering vraagt Stichting Lezen & Schrijven samen met Stichting Lezen aandacht voor deze problematiek.

Er is meer aandacht nodig om meer mensen bewust te maken van laaggeletterdheid, ook in hun eigen omgeving. De Week van de Alfabetisering helpt daarbij, doordat iedereen tegelijkertijd taal- en rekenactiviteiten organiseert en deelt, met veel media-aandacht voor het onderwerp.

Scholen kunnen als activiteit bijvoorbeeld een sponsorloop met kinderen of een boekenmarkt voor ouders organiseren. Of ze plannen in de campagneweek een voorleesmiddag. Zo kunnen leerkrachten gedichten voorlezen uit DICHTER, hierover met de kinderen in gesprek gaan en/of hierover een kleine expositie maken. Alle organisaties die hun activiteiten aanmelden, ontvangen een actiepakket met een gratis exemplaar van deze DICHTER.


Win een klassenuitje naar de Efteling


Op school kunnen leerlingen niet alleen gedichten lezen over (laag)geletterdheid, maar ook zelf gedichten schrijven. Als een klas tijdens de Week van de Alfabetisering een gedicht over laaggeletterdheid instuurt, maken de leerlingen kans op een klassenuitje naar de Efteling. Meer informatie op www.weekvandealfabetisering.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids