Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

Kinderen die op school meerdere malen per week en gedurende een langere tijd beweegprogramma’s volgen, presteren beter op rekenen en wiskunde. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek, uitgevoerd door de afdeling sociale geneeskunde van Amsterdam UMC. Dit meldt Smart Moves.

In de literatuurstudie zijn 58 studies tegen het licht gehouden die de effecten van beweegprogramma’s op cognitieve prestaties en schoolprestaties onderzochten. Daaruit werd niet duidelijk dat bewegen een positief effect zou hebben. Wel zagen de onderzoekers effect bij de prestaties voor rekenen en wiskunde als leerlingen langdurig (2 tot 3 jaar) en meerdere malen per week (3 tot 5 keer) beweegprogramma’s kregen aanboden. 
 
Tot nu toe werd veelal onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op korte termijn en op minder intensieve basis. De onderzoekers adviseren daarom om te investeren in langer lopend en kwalitatief goed onderzoek naar bewegen op school. Naast de positieve effecten op gezondheid lijken langdurig uitgevoerde beweegprogramma’s ook tot betere rekenprestaties te leiden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids