Normal_rugzak__klas__kinderen__schooltas__klaslokaal__po

Op een basisschool in het Gelderse Berg en Dal is onrust ontstaan onder ouders nu een medewerkster van de school onlangs in het NRC Handelsblad vertelde over haar Avatar-lidmaatschap. De ouders zijn bang dat de medewerkster heeft geprobeerd leerlingen de te beïnvloeden met het Avatar-gedachtengoed en eisten dat de school een onderzoek instelde. Dit meldt de Gelderlander.

Avatar wordt wel een soort zelfontwikkelingsprogramma genoemd. Het zou je in theorie willen leren te leven vanuit vrije wil, waardoor je beter kunt bepalen hoe je bestaan uitpakt. Je laat je niet meer een bepaalde kant op sturen door overtuigingen en verwachtingen die je al had, maar gaat ervaren wat je zelf eigenlijk wilt. Avatar zou echter overeenkomsten hebben met de sekte-achtige Scientology Kerk, van waaruit manipulatie van aanhangers zou uitgaan, en werken met zogenoemde wizards en -masters als sturende figuren.

Volgens het NRC Handelsblad en tv-programma De Monitor zouden Avatar-aanhangers ook op Nederlandse scholen zijn geïnfiltreerd. Zo zou een medewerkster van de Titus Brandsma school uit Berg en Dal tegen de krant hebben gezegd dat zij de Avatar-technieken goed kan gebruiken in haar werk in het basisonderwijs. Volgens de partner van de medewerkster wekt het artikel in de krant echter onterecht de indruk dat zij over Avatar zou praten op school.

Het schoolbestuur wist niet dat de medewerkster Avatar-trainingen volgde maar blijft achter haar staan. De school heeft niet het idee dat de vrouw heeft geprobeerd leerlingen te beïnvloeden. Toch laat het bestuur extern onderzoek uitvoeren om zekerheid te krijgen. De medewerkster is is voor de duur van het onderzoek 'vrijgesteld van werkzaamheden'. 

De vrouw werkt als afstemmingscoördinator op de Titus Brandsma school in Berg en Dal en op de Carolusschool voor speciaal basisonderwijs in Groesbeek. Het is haar taak ervoor te zorgen dat leerlingen extra zorg krijgen indien nodig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids