Logo_vo__middelbareschool

Voor aankomend schooljaar hebben in Amsterdam meer kinderen een plek gekregen op een middelbare school van hun voorkeur dan vorig jaar. Dat is door matching bepaald. Maar net als andere jaren zijn er ook nu weer ouders en kinderen niet blij met de resultaten van de loting en matching. Dit meldt AT5.

Voorafgaand aan de loting moesten de leerlingen een persoonlijke voorkeurslijst met scholen indienen, met tot wel twaalf namen van scholen. Vorig jaar was het percentage achtste groepers dat op een van de vijf middelbare scholen van hun voorkeurslijst terecht kwamen nog 98 procent. Dit jaar is dit ruim 99 procent. Hiermee zijn 65 kinderen buiten de top 5 van hun voorkeur geplaatst.
 
Toch zijn er altijd weer ouders en leerlingen niet blij met de loting. In het ene geval moest een leerling naar de zevende school op de voorkeurslijst. Een andere leerling werd geplaatst op de tiende school van zijn keuzelijst. 
 
De ouders van de leerlingen die nu buiten de boot vallen willen in gesprek gaan met de Amsterdamse scholenkoepel OSVO, die verantwoordelijk is voor de jaarlijkse loting. Zij willen dat er een oplossing komt voor de leerlingen die buiten hun top-5 van voorkeursscholen geplaatst werden. 
 
De loting vindt overigens niet plaats omdat er in Amsterdam te weinig plek is op scholen. Sommige scholen zijn nu eenmaal populairder dan andere. De leerlingen wordt daarom geadviseerd om minstens twaalf scholen in te vullen op hun lijstje om kans te maken op een goed resultaat.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids