Normal_school_les_klas_boeken

Vanochtend werd bekend dat kleine scholen meer geld krijgen om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Maar volgens Stichting Behoud Kleine Scholen gaat het helemaal niet om het geld. "We zijn blij met de extra steun, maar het gaat ons meer om het imago en de neiging tot schaalvergroting die kleine scholen de das omdoen.” Dit meldt NOS.

Basisscholen met minder dan 145 leerlingen krijgen nu jaarlijks 20 miljoen euro bovenop het budget van 120 miljoen euro. Volgens minister Slob hebben kleine scholen minder personeel en budget om dezelfde taken uit te voeren als grote scholen, en daarom is het belangrijk om de kleine scholen extra te steunen. Ook helpt de toeslag in kleine gemeenschappen om de school open te houden of samen te werken met een andere school.
 
Volgens Stichting Behoud Kleine Scholen is de bekostiging van de kleine scholen eigenlijk best wel goed. Dat zei een woordvoerder vanochtend bij NPO Radio 1. Helemaal als je kleine scholen vergelijkt met grote scholen, hebben de kleine scholen niets te klagen. Het gaat de kleine scholen meer om het imago. Ook bestaat er te vaak de neiging tot schaalvergroting, waarvan kleine scholen de dupe worden. 
 
De extra investering die de scholen krijgen, wordt daarom gestoken in onderzoek. Hiermee willen de scholen meer inzicht krijgen in de onderwijskwaliteit. Want vaak wordt wel gezegd dat de onderwijskwaliteit van kleine scholen te wensen over laat, maar dit is tot nu toe nog niet bevestigd uit onderzoek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids