Normal_iep_eindtoets_010218

In vier jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen). Ondanks dat er veel digitale alternatieven zijn, kiest één derde van de basisscholen nog altijd voor de papieren IEP Eindtoets. Deze manier van toetsen bevalt zowel de leerlingen als de leerkrachten. Evenals andere jaren is de IEP Eindtoets ook voor dit jaar goedgekeurd door de Expertgroep Toetsen PO (ministerie OCW). Basisscholen konden zich tot gisteren inschrijven voor één van de eindtoetsen. Dit meldt Bureau ICE.

Het is belangrijk dat iedere leerling bij de afname van de eindtoets optimaal kan laten zien wat hij kan. Bij de IEP Eindtoets lezen en schrijven de leerlingen in het toetsboekje. Dit klinkt als een open deur, het heeft wel degelijk meerwaarde voor de concentratie en de algehele toetsbeleving. Vier jaar ervaring leert dat dit voor de leerlingen die IEPen een fijne manier is om met overzicht, zelfvertrouwen en rust de toets te maken. Door het werken in één boekje kan de leerling zich volledig concentreren op de toets, geen afleiding door andere materialen op tafel. Daarnaast hoeft niemand zich zorgen te maken over het al dan niet optimaal functioneren van een technische afnameomgeving op het moment van afname.
 
Inmiddels is er veel keuze voor de basisscholen. Het is goed om te zien dat scholen een bewuste keuze maken voor een eindtoets die aansluit bij de visie van de school. Ondanks dat alle eindtoetsen het taal- en rekenniveau meten én door de Expertgroep Toetsen PO gekeurd worden, kun je door de manier van het aanbieden van vragen een eigen keuze maken als school om zo de beste toetservaring voor iedere leerling te creëren. 
 
Bij de IEP staat de leerling en zijn leefwereld in de vraagstelling altijd centraal. Zo zijn de situaties die er worden geschetst aansprekend en vertrouwd. Leerlingen geven bij de IEP terug dat ze niet het gevoel hebben dat ze een (eind)toets maken, wat ervoor zorgt dat ze ontspannen werken. Door het gebruik van een fris, overzichtelijk toetsboekje, de manier van bevragen, de behapbare afnameduur én het gebruik van open vragen kan de leerling zijn vaardigheden op taal en rekenen goed laten zien. 
 
Bij de IEP Eindtoets maken alle leerlingen dezelfde vragen. Zo krijgen ze bij iedere vraag een nieuwe kans te laten zien wat ze kunnen. Wel lopen de vragen op van gemakkelijk naar moeilijker. Uiteraard zijn er mogelijkheden voor ondersteuningsbehoeften, zoals een vergrote of zwart-wit versie en uiteraard ook audio-ondersteuning. 
 
Op dinsdag 17 en woensdag 18 april 2018 maken de leerlingen de IEP Eindtoets. Op beide ochtenden komt zowel een taal- als een rekengedeelte aan bod. Voor ieder deel krijgt de leerling een uur de tijd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids