Normal_imagesea5o82ul

Steeds minder basisscholen maken gebruik van de Cito-toets als eindtoets in groep 8. De IEP Eindtoets wint nog steeds aan populariteit. Dat schrijft minister Slob voor Primair en Voortgezet Onderwijs aan de Tweede Kamer. Dit meldt VOS/ABB.

Basisscholen kunnen dit jaar kiezen uit de Cito-toets, de IEP Eindtoets, ROUTE 8, de Dia-eindtoets, de CESAN Eindtoets en de AMN Eindtoets. De laatste drie toetsen zijn vorig schooljaar voor het eerst toegelaten.

Maakte in 2015 nog 96 procent van de basisscholen gebruik van de Cito-eindtoets, vorig schooljaar was dat 66 procent. De populariteit van de IEP-toets neemt toe naar 24 procent, dat was in 2015 nog 3 procent. Route 8 wordt nu op 9 procent van de basisscholen gebruikt, tegen 1 procent in 2015. De drie eindtoetsen die vorig schooljaar voor het eerst konden worden afgenomen, zijn door een beperkte groep leerlingen gemaakt (totaal 0,6 procent).

7151 leerlingen in het speciaal onderwijs hebben een eindtoets gemaakt. Waarschijnlijk ligt dit aantal n9g een stuk hoger, omdat niet alle leerkrachten de resultaten openbaar registeren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids