Normal_speelgoed

Enig idee hoeveel vragen een 4-jarige op een dag stelt? Dankzij een Amerikaans onderzoek onder duizend moeders weten we het antwoord: het zijn er 390. Vooral meisjes spannen de kroon. Naast  de simpele vragen in de categorie: ‘Wat eten we vanavond?’, stellen kinderen vaak ook ingewikkelde vragen. Maar het antwoord van ouders is vaak te ingewikkeld. Op zo’n moment biedt educatief speelgoed uitkomst. 

Ervaringsgericht leren

Waarom een uil goed kan zien in het donker? Of waarom een koe melk geeft? Leg het maar eens uit als ouder… Gelukkig is er een simpele manier om kinderen zelf het antwoord te laten ontdekken op hun vragen: ervaringsgericht leren. Het is een vorm van onderwijs die is ontstaan door de Belgische onderwijskundige Ferre Leavers. Het leren gaat hierbij vooral om ervaringen. Door zelf te experimenten en op zoek te gaan naar een antwoord, komen kinderen tot een oplossing en onthouden ze het geleerde ook makkelijker.

Educatie met speelgoed

Door kinderen educatief speelgoed aan te bieden, kunnen ze zelf aan de slag met hun vragen. Soms hebben ze daarbij wel een beetje hulp nodig maar het meeste leer-en ontdekmateriaal is ook leuk voor ouders. Zo is bij Lobbes.nl een ruime selectie aan leer-en experimenteerspeelgoed te vinden. Met de zelfbouwsets kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf een ventilator met licht bouwen, kristallen maken of een elektronisch circuit in elkaar zetten. Heb je een potentiële rechercheur in huis? Bekijk dan eens het onderzoekspakket voor vingerafdrukken. Ook handig voor ouders die zich maar blijven afvragen wie de snoeppot toch steeds leeg eet…

Kinderen willen leren

Heeft je kind moeite met opstaan? De bio-klok maakt het makkelijker. En geniet van de verbazing op het gezicht van je kind na de ontdekking dat je stroom kunt opwekken met een aardappel. Met educatief speelgoed worden nieuwsgierige kinderen nog slimmer. En wedden dat er als ouder net zo enthousiast van wordt?