Normal_cyber__hack__computer__internet

Volgend jaar zal de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) de huidige Wet bescherming persoonsgegevens gaan vervangen. Onder de Avg wordt de bescherming van persoonsgegevens van kinderen nog belangrijker. Zo moeten scholen niet alleen de regels voor toestemming en beveiliging naleven, maar dat ook kunnen aantonen. Om scholen te helpen zich goed voor te bereiden op de nieuwe Europese privacyregels hebben de PO-Raad, VO-raad en Kennisnet een website ontwikkeld met handige informatie. Dit meldt stichting School & Veiligheid.

De Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) is vanaf 25 mei 2018 van kracht. Instanties die niet aan de verordening voldoen kunnen een hoge boete krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert scholen daarom om op tijd te beginnen met het invoeren van de nieuwe regels.

Om scholen daarbij te helpen hebben de PO-Raad, VO-raad en Kennisnet de website 'Aanpak informatiebeveiliging en privacy voor scholen' ontwikkeld. Daar vinden scholen alle informatie over wat de nieuwe regels specifiek voor het onderwijs gaan betekenen. Ook biedt de website een stappenplan om de privacy en informatiebeveiliging zo te regelen dat de school voldoet aan de nieuwe eisen.

Voor het mbo heeft Kennisnet zeven tips voor medewerkers op een rijtje gezet. Daarnaast is er de game 'MBO Alert! Privacy in de mbo-praktijk'. De game en de tips zijn te vinden op de website van Kennisnet.

Lees meer over de implicaties van de Avg voor scholen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of download de '5 vuistregels voor privacy 2.0' van Kennisnet.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids