Normal_normal_jeugd_blij_vrolijk_springen

Het bewegingsprogramma Fit & Vaardig (F&V) heeft de NRO-VOR-praktijkprijs gekregen op het NRO Congres. Deze NRO Verbindingsprijs is voor een onderzoeker die onderzoek met de praktijk verbindt. F&V integreert een korte bewegingsles in de gewone les, waardoor kinderen na twee jaar een leerwinst van vier maanden hadden geboekt. Dit meldt de PO-Raad.

Bij het programma Fit & Vaardig (F&V) wordt een fysieke activiteit op school geïntegreerd in de les, zoals bijvoorbeeld springen tijdens het spellen van een woord. De 20 tot 30 minuten durende lessen werden drie keer per week gegeven in het klaslokaal. Zowel achterstandskinderen als kinderen zonder achterstand hebben dan meer aandacht voor hun taak dan na een gewone les.
 
In een tweejarig onderzoek toonde Marijke Mullender-Wijnsma en collega’s aan dat kinderen die aan dit programma meededen, een extra leerwinst op spelling en rekenen boekten van vier maanden ten opzichte van de controlegroep. Ook hadden de kinderen meer aandacht voor de taak direct na de lessen.  
 
Fit & Vaardig is geschikt voor alle leerlingen op de basisschool van groep 3 tot en met 7 en het is te combineren met elke taal- of rekenmethode. Inmiddels is er een online interactieve Fit & Vaardig app ontwikkeld die voor alle basisscholen beschikbaar is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids