Normal_oan_t_sjen._einde_friesland

Basisschoolleerlingen in Friesland moeten naast het Wilhelmus ook les krijgen in het Friese volkslied. Dat vinden gedeputeerden in Friesland naar aanleiding van het verplicht stellen van het Wilhelmus op scholen door kabinet Rutte III. Het Frysk Folksliet moet ervoor zorgen dat leerlingen meer kennis meekrijgen van de cultuurgeschiedenis in hun provincie. Dat meldt NOS.

De gedeputeerden gaan zich inzetten om het volkslied uit de 19e eeuw in het lesprogramma te krijgen. Bovendien willen ze dat basisscholen met de kinderen een bezoek brengen aan het Fries Museum in Leeuwarden, zo laat onderwijsgedeputeerde Sietske Poepjes weten.

Volgens Poepjes passen de lessen over het Friese volkslied goed bij het huidige taal- en cultuurprogramma van scholen. In Friesland wordt namelijk al samengewerkt aan de vormgeving van Friese taal en cultuurgeschiedenis tussen de provincie en onderwijsinstanties. Dat gebeurt zowel op basisscholen als middelbare scholen. De provincie betaalt mee aan dat programma. Aandacht voor het Friese volkslied wordt door Poepjes als ‘natuurlijk’ beschouwd, ook omdat veel kinderen op school Fries spreken. Bovendien sluit het aan bij het nationale idee van het Wilhelmus en het is volgens haar een leuk onderwerp voor scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids