Normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

Voor een kortdurende pilot van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) over de sociale veiligheid zoekt het NJi drie scholen in het primair onderwijs. De scholen krijgen de kans om gebruik te maken van een kort traject waarbij gekomen wordt tot visie en beleid inzake sociale veiligheid, inclusief het voorkomen en tegengaan van pesten. Deelname is kosteloos. Dit meldt het NJi.

Bij eerder onderzoek van het NJi naar sociale veiligheid, en in het bijzonder naar het voorkomen en tegengaan van pesten, bleek dat veel scholen geen duidelijke visie hebben op de na te streven sociale veiligheid. Daarom gaat het NJi in de pilot aan de slag met een eenduidige visie, die vertaald wordt in concreet beleid.
 
In de pilot worden de volgende vragen beantwoord: Op welke wijze kan de school komen tot een aansprekende en bindende visie wat betreft sociale veiligheid? Welke ingrediënten dient die visie te hebben op basis van bij het NJi beschikbare praktijkkennis en beschikbare wetenschappelijke inzichten? Op welke wijze kunnen ouders worden betrokken bij de uitwerking van die visie in werkwijzen en maatregelen? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van vier stappen. 
 
Per school is het resultaat een gedragen visie over sociale veiligheid, uitgewerkt in beleid, met concrete maatregelen en met expliciete aandacht voor het voorkomen en tegengaan van pesten. Omdat de pilot plaatsvindt in de periode september/oktober 2017 is snel aanmelden gewenst. Aanmelden kan via: d.wienke@nji.nl. Deelname is kosteloos.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids