Normal_lunchbox__lunchpakket__lunch__eten__gezond__eten__kind__overblijven

De Tilburgse Don Sarto basisschool wil dat kinderen op school alleen nog maar water drinken. Kinderen die limonade of cola meekrijgen, moeten dat weer mee naar huis nemen. Ook wordt er strenger gelet op wat er in de pauze gegeten wordt. Bij veel ouders zorgen de nieuwe regels voor onbegrip en woede. Dat meldt het AD.

Het eten van een boterhammetje of fruit wordt in de pauze aangemoedigd. Kinderen die echter koekjes meekrijgen van thuis, mogen die niet opeten. Leerkrachten stoppen ongezond eten en drinken weer terug in de tas van een kind en leveren een briefje met uitleg mee voor de ouders.

De Don Sarto school wil met de nieuwe regeling gezond eten stimuleren. Op school worden bidons gebruikt die gevuld worden met water. Een aantal ouders is daar niet blij mee. Zo noemt een ouder het gebruik van de bidons onhygiënisch. Bovendien lust zijn zoon naar eigen zeggen geen water. Volgens zijn vader is water drinken alleen voor honden. Hij is het niet eens met het besluit van de school dat zijn zoon geen appelsap en een gevulde koek mee mag nemen.

De school heeft geen gehoor gegeven aan de klachten. Directeur Ludy Meister maakt zich namelijk zorgen over de steeds ongezondere producten die kinderen in de pauze nuttigen. De school uit Tilburg stelt daar daarom vanaf dit schooljaar paal en perk aan, in navolging van veel andere scholen in Nederland. Meister zegt advies te hebben gevraagd bij de GGD. Daar stemde de zogeheten ouderkamer (waarin ouders van leerlingen vertegenwoordigd zijn) in met de nieuwe en gezonde regels. Dit was al voor de zomervakantie bekend, maar de verandering blijkt volgens de directeur toch nog niet tot alle ouders door te dringen.

De school is daarom van plan een extra informatiebijeenkomst te organiseren voor ouders waarin wordt uitgelegd waar suikers in zitten en hoeveel. Ze moeten nog beter bewust worden gemaakt van het negatieve effect van suikers. Toch willen de boze ouders hier niets van weten en vinden dat de school hen niets kan verplichten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids