Normal_krant_papier_hand_broek_nieuws

Rotterdam is de eerste en tot nu toe enige stad in Nederland die een eigen lokale kinderkrant heeft. Oprichtster Angelique van Tilburg start in januari 2018 samen met hoofdredacteur Suzanne Huig met een jaarprogramma waaraan mensen die ook een lokale kinderkrant willen opzetten, kunnen deelnemen. Dat meldt Trouw.

Oprichtster Van Tilburg van Jong010 en hoofdredacteur Suzanne Huig willen een tiental mensen verspreid over het hele land gaan klaarstomen om de kinderkranten te maken. De bedoeling is dat elke stad zijn eigen krant krijgt, omdat kinderen zich makkelijk herkennen in het nieuws dat bij hen in de buurt afspeelt. Een landelijke krant is niet aan de orde, omdat volgens Van Tilburg en Huig te algemeen zou zijn.Met een lokale krant herkennen kinderen veel uit hun omgeving, bijvoorbeeld leeftijdsgenootjes, hun school, een vereniging of onderwerpen en thema's die in hun stad belangrijk zijn.

De kinderkrant kan bijdragen aan de taalontwikkeling van kinderen, maar het kan ze ook leren om hun eigen mening te vormen. Een aantal artikelen in Jong010 heeft bijvoorbeeld een opdracht of stelling die in klassen aan bod kan komen. Er wordt door de makers geprobeerd om diverse invalshoeken te belichten. Kinderen leren daardoor zowel zichzelf en anderen beter kennen.

Bij de totstandkoming van het nieuws voor de kinderkrant wordt vooral gekeken naar welk nieuws de kinderen zelf interessant vinden. Het is niet de bedoeling dat al het nieuws voor volwassenen wordt omgezet in kindertaal.

Opvallend is verder dat Van Tilburg en Huig de kinderkrant op papier willen maken. Tegenwoordig wordt veel digitaal gelezen, maar volgens de makers willen kinderen juist graag een papieren krant onder ogen zien, omdat ze het dan mee naar huis kunnen nemen. Ook vinden ze het interessant als ze zichzelf of bekenden in een gedrukte krant zien. Dat is voor hen tegenwoordig minder gewoon, omdat veel vaker iets online gepubliceerd wordt. Bovendien is het leesgedrag op papier anders dan online en gaan kinderen voor heel andere doelen online dan voor het lezen van nieuwsartikelen en verhalen, zeggen Van Tilburg en Huig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids