Logo_cq5dam.web.384.614

Eva Koning uit Prinsenbeek mag zich een jaar lang de Voorleeskampioen van Nederland noemen. Zij versloeg gisteren elf andere kandidaten tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in Amstelveen. De leerlinge van Kbs De Griffioen las voor uit Spinder van Simon van der Geest. Op de tweede plaats eindigde Raoul Schaapman van Obs De Vlonder uit Emmen. Evi Floore van Obs Weremere in Wormer werd derde. Dit meldt Leesplein.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Na regionale voorrondes stuurt elke provincie haar kampioen naar de landelijke finale. Dit jaar vond de finale plaats in Schouwburg Amstelveen. De finalisten moesten voor een volle zaal een stuk voorlezen uit een zelfgekozen boek. Daarnaast moesten ze ook gezamenlijk voorlezen; daarbij moeten de kinderen om de beurt een fragment voorlezen uit een boek dat ze pas op die middag onder ogen kregen. Dit jaar lazen de finalisten voor uit Eilanddagen van Gideon Samson.

De jury bestond uit auteur en kinderboekenambassadeur Hans Hagen (voorzitter), presentatrice Tamara Steur van het Jeugdjournaal en schrijvers Thijs Goverde en Mirjam Oldenhave. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken met als doel te laten zien hoe belangrijk en vooral leuk (voor)lezen is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids