Normal_toets

Twee leerkrachten van basisschool De Hoeksteen in Well geven de leerlingen van groep 8 tips over de voorbereiding op hun eindtoets. Het belangrijkste wat de kinderen wordt meegegeven is dat ze vooral niet in de stress moeten schieten. De meeste kinderen blijken namelijk behoorlijk zenuwachtig voor de toets, die op de meeste scholen vlak na Pasen plaatsvindt. Dat meldt de Gelderlander. 

Om de kinderen tijdens de paasdagen zoveel mogelijk te ontstressen, hebben de juffen een lijst met ontspannen tips meegegeven aan de kinderen. Daar stond onder andere op dat ze veel moeten lachen en leuke dingen met vrienden moeten ondernemen. Ook koken, buitenspelen en series kijken staan op de tiplijst. Na het paasweekend storten de meeste achtste groepen in Nederland zich op de verplichte eindtoets. Basisscholen hebben de keuze uit zes verschillende toetsen, waaronder de Cito-toets, de IEP Eindtoets en de Route 8-toets.

Ondanks dat er altijd zenuwen zijn voor de eindtoets, is de stress bij leerlingen de laatste jaren wel afgenomen. Dat komt omdat het schooladvies in de meeste gevallen al voorafgaand aan de toets wordt gegeven. Bovendien is de uitslag van de toets lang niet meer zo bepalend voor de schoolkeuze als een aantal jaar geleden. De eindtoets geldt nu als bevestiging voor het eerder gegeven schooladvies door de leerkracht. Scoren kinderen op de toets hoger dan het schooladvies van de juf of meester aangaf, dan moet het advies door de school worden heroverwogen. Adviezen voor de middelbare school kunnen alleen naar boven worden bijgesteld.

In lijn met de leerkrachten van De Hoeksteen in Well zijn er in het hele land tal van andere juffen en meesters die hun groep 8 op een ontspannen manier klaarstomen voor de eindtoets. Want stress en Pasen gaan niet samen, vinden zij. Daarom staat leuke dingen doen de komende dagen voorop.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids