Normal_lezen__leesvaardigheid__kind__taal__boek__taalvaardigheid

Gerda Dendooven is de winnares van de Woutertje Pieterse Prijs 2017. Voor haar boek ‘Stella: ster van de zee’, ontving zij een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De jury ziet haar boek als “een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken”. Dit meldt woutertjepieterseprijs.nl.

Het boek ‘Stella: ster van de zee’ gaat over een meisje dat door een vissersechtpaar wordt opgevist uit zee. Stella groeit snel op en gaat naar school. Maar ze blijft maar groeien, tot ze niet meer in de klas past. Als ze ook niet meer in huis past, gaat ze op zoek naar een plek waar ze wel past.
 
De jury bestond in 2017 uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2016. De jury koos ‘Stella’ omdat het een tijdloos verhaal is dat toch actueel is. Het roept tussen de regels meer vragen op dan het antwoorden geeft. Het boek vertelt “in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal”. De jury ziet haar boek als “een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken”. 
 
Gerda Dendooven is docente grafische vormgeving aan het Hoger St.-Lucas Instituut in Gent. Ze produceert kinderboeken, illustraties, toneelteksten en kinderboeken. Haar werk werd eerder al bekroond met een Zilveren Penseel, de Boekenpauw en een Gouden Uil. In 2004 ontving ze de Vlaamse Cultuurprijs. 
 
Om het onderwijs aan te moedigen Stella op school te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids