Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

De leegstand van bedrijfspanden en huizen in Nederland is hoog. Ook steeds meer schoolgebouwen  staan leeg. Volgens een inventarisatie van RTL Nieuws Buurtfacts wordt één op de acht scholen niet meer gebruikt. En dat terwijl de panden in veel gevallen prima voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, zeggen deskundigen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het nieuwsprogramma onderzocht hoeveel huizen, kantoren en schoolgebouwen er leegstaan. Bij de schoolgebouwen gaat het om in totaal 1770 ongebruikte panden. Die gebouwen hebben een totale oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter, net zoveel als 347 voetbalvelden.

De achterliggende oorzaak van de leegstand verschilt per regio. In krimpgebieden is de vergrijzing veelal de boosdoener. Het aantal kinderen loopt terug waardoor scholen onder het minimumaantal leerlingen uitkomen en de deuren moeten sluiten. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht heeft de leegstand meer te maken met keuzes van de schoolbesturen. Nu de verantwoordelijkheid voor het (buiten-)onderhoud van scholen overgedragen is van de gemeente naar de schoolbesturen zelf, wordt er vaker gekozen voor nieuwbouw dan voor renovatie van het bestaande pand, zegt hoofddocent vastgoedmanagement Hilde Remoy van de TU Delft.

Volgens deskundigen is het zonde en bovendien onnodig dat zoveel gebouwen in Nederland leegstaan. Op verschillende plekken in het land zijn al initiatieven genomen om oude schoolgebouwen een nieuwe bestemming te geven. Zo nemen bijvoorbeeld (kleine) bedrijven hun intrek in de panden of wordt een school omgebouwd tot appartementencomplex.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids