Normal_klaslokaal2534

Op basisschool St. Henricus in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is grote ophef ontstaan over het enorme leerlingenaantal in klassen. Het plan van de school is om klassen van rond de 70 leerlingen in te voeren. Dat leidt tot woede bij ouders. Zij dreigen daarom hun kind naar een andere school over te plaatsen. Dat meldt het AD.

Via het zogenaamde ‘slim fit’-model krijgt een klas van 70 leerlingen twee leerkrachten plus een onderwijsassistent. Het indelen van de klas in ‘units’ moet ervoor zorgen dat het overzicht bewaard wordt. Op deze manier zouden er volgens schoolbestuur KBA Nieuw-West meer kinderen naar de school getrokken moeten worden. Aan de reactie van sommige ouders valt af te lezen dat het plan eerder averechts lijkt te werken.

Naast de overvolle klassen heeft de school recentelijk ook te maken gehad met een aantal leerkrachten dat vlak na elkaar vertrok. Daarnaast is de directie ook al drie keer gewisseld. Tijdens een informatiebijeenkomst, die dinsdag werd gehouden, is een aantal ouders kwaad weggelopen. Volgens velen van hen is de onrust op de school ook goed te merken bij hun kinderen. Sommige kinderen lijken daardoor met minder plezier naar school te gaan.

Een aantal ouders heeft geprobeerd de gemeenteraad en onderwijsinspectie aan te schrijven, zonder succes. Zij strijden voor een goede toekomst van basisschool St. Henricus. Frank Merten, directeur van het schoolbestuur KBA Nieuw-West, zegt dat er altijd zowel voor- als tegenstanders zijn bij het invoeren van een nieuw besluit. Hij hoopt dat de rust uiteindelijk terug zal keren op de Amsterdamse school. Vanaf het nieuwe schooljaar wordt er bijvoorbeeld een nieuw gebouw in gebruik genomen en er komt een vaste directeur. Het nieuwe pand is speciaal gebouwd voor de ‘slim fit’-klassen. Pas dan wordt duidelijk wat het effect is van de plannen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids