Normal_graphic_novel__striproman__lezen__stripboeken

Een nieuw onderzoek toont aan dat kinderen niet liever lezen vanaf een computerscherm dan vanaf papier. Omdat ervan uit werd gegaan dat kinderen de voorkeur zouden geven aan digitaal, is deze uitkomst verrassend te noemen. Dat meldt HP De Tijd. 

Het onderzoek is uitgevoerd in Australië en ging over het leesgedrag van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Ondanks dat deze groep opgroeit in het digitale tijdperk, wordt lezen van papier toch als prettiger ervaren. Het lezen lijkt zelfs af te nemen als dat via een scherm wordt aangeboden. Eerder onderzoek wees al uit dat ook oudere kinderen en studenten nog steeds de voorkeur geven aan papier.

Ondanks de uitkomsten van het onderzoek, vrezen de Australische onderzoekers toch dat lezen op den duur steeds minder populair wordt. Steeds meer boeken zijn alleen nog digitaal te verkrijgen en ook sommige bibliotheken hebben de papieren boeken inmiddels geschrapt. De onderzoekers geven daarom het advies om zoveel mogelijk met kinderen (ouderwets) over boeken te praten, om lezen ook voor de toekomst te stimuleren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids