Normal_mobiele_telefoon

Wie slachtoffer wordt van sexting, zou vooral gehoord moeten worden in plaats van veroordeeld. Dat stellen experts na de zelfmoord van een 14-jarige jongen uit Enschede, die van een flat sprong toen hij erachter kwam dat een naaktfoto van hem was uitgelekt. Steeds vaker worden naaktfoto’s van jongeren verspreid via internet en social media, wat niet alleen leidt tot schaamte en psychische problemen, maar zelfs tot zelfmoord. Dit meldt Trouw. 

Wie een slachtoffer van sexting wil helpen, moet hem of haar vooral niet beschuldigen. Ouders, een vriend of een vertrouwenspersoon op school moet juist naar de jongere luisteren en het onderwerp bespreekbaar maken. “Vraag het slachtoffer waar hij of zij behoefte aan heeft. En niet veroordelen”, zegt Ineke van der Vlught van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Nog te vaak roepen ouders dat hun kind niet zo stom had moeten zijn om een foto te verspreiden. Maar door deze beschuldiging klappen jongeren dicht.

Naast goed luisteren naar het slachtoffer van sexting, is preventie nog altijd heel belangrijk. Volgens Van der Vlught moet het delen van intieme foto’s al besproken worden tijdens de seksuele voorlichting op school. “Docenten moeten hun leerlingen wijzen op de risico’s, en daar zou je al op het eind van de basisschool mee moeten beginnen.” Kinderen beseffen vaak niet dat een foto met één druk op de knop het internet op kan dan, aldus Van der Vlught. Daarom moet er volgens gepraat worden over sexting en de gevolgen daarvan.

Iva Bicanic van het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht vindt seksuele voorlichting in 8 van de basisschool nog niet vroeg genoeg. Als het aan haar ligt wordt daar al in de kleuterklas mee begonnen. Juist dan staan kinderen nog open voor gesprekken over hun lichaam, zelfrespect en respect voor de grenzen van anderen. "Met acht jaar wordt dat al moeilijk. Dan begint de schaamte", aldus Bicanic.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids