Normal_paperclip__school__onderwijs__kleuren

Er gaan steeds meer Amsterdamse leerlingen naar islamitisch onderwijs. Inmiddels zijn de acht islamitische basisscholen bijna 3000 leerlingen rijk. Dit meldt Het Parool.

Het is een trend die al langer gaande is, blijkt uit de cijfers van het Amsterdamse gemeentelijke bureau voor statistiek. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste komen er steeds meer moslims in Amsterdam. Daarnaast vinden ouders het fijn om hun kind naar een school te sturen die dezelfde achtergrond heeft als zijzelf. Bovendien wordt het islamitisch onderwijs steeds beter, wat te zien is in een stijging van rapportcijfers en citoscores. Ook zouden de scholen beter ingespeeld zijn op kinderen met een taalachterstand. Deze positieve berichten zorgen voor een steeds betere reputatie.
 
Daarnaast hebben islamitische scholen weinig last van concurrentie, omdat de bestaande acht scholen evenredig verspreid liggen in de stad. Ook de leegloop van twee basisscholen die bekend stonden als ‘Gülenscholen’ heeft bijgedragen aan de stijging van het aantal leerlingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids