Foto: Bas Czerwinski

Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) heeft het provinciale plan voor Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland goedgekeurd. Dit betekent dat 25 Zuid-Hollandse gemeenten de komende vier jaar verder werken aan de verbreding en verdieping van cultuuronderwijs op basisscholen. Dat meldt Kunstgebouw. 

Dat doen zij samen met Kunstgebouw, provinciaal expert voor kunst en cultuur. Doel van de subsidieregeling Cultuureducatie met kwaliteit is dat scholen en culturele instellingen samenwerken om kunst, cultuur en erfgoed vast onderdeel van het lesprogramma te maken. Dit moet ervoor zorgen dat kinderen hun verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen en communicatieve vaardigheden beter ontwikkelen. 

De regeling Cultuureducatie met kwaliteit gaat uit van matching: per grote gemeente of provincie is vanuit het FCP een vast bedrag per inwoner beschikbaar, een even groot bedrag wordt  door de gemeentelijke of provinciale overheid bijgedragen. De regeling bestaat vanaf 2013. Toen hebben Zuid-Hollandse gemeenten in onderlinge samenwerkingsverbanden deelgenomen. Vanaf 2017 worden de  regionale projecten voortgezet, maar nu met provinciale ondersteuning van Kunstgebouw. In de samenwerking ligt de nadruk  op de verbinding tussen de projecten en kennisdeling tussen alle betrokkenen.

De 25 gemeenten die met Kunstgebouw samen verder werken aan de verbreding en verdieping van cultuuronderwijs zijn: Katwijk, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Midden-Delfland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, Korendijk, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Binnenmaas, Strijen, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Molenwaard, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam en Zederik.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids