Normal_school_klas_examen

In drie jaar tijd is de IEP Eindtoets gegroeid van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar 45.000 leerlingen (1.750 scholen). Dit jaar maakt een kwart van de leerlingen in Nederland de Eindtoets. De behoefte aan vernieuwing van eindtoetsing in het basisonderwijs blijft dus sterk groeien. Scholen kiezen massaal voor de IEP Eindtoets; de eindtoets die het anders aanpakt. Basisscholen konden zich tot gisteren inschrijven voor een van de zes eindtoetsen. Dat meldt Bureau ICE.

Dit schooljaar maken weer meer leerlingen de IEP Eindtoets, ook leerlingen van scholen die tot dit schooljaar voor een andere eindtoets kozen. De IEP Eindtoets, inmiddels drie jaar goedgekeurd door de Expertgroep PO (ministerie OCW), is zo ontwikkeld dat de leerling beter kan laten zien wat hij kan. De IEP sluit volledig aan bij de leerlingen. Door het gebruik van een fris, overzichtelijk toetsboekje, de manier van bevragen, de behapbare afnameduur en het gebruik van open vragen kan de leerling zijn vaardigheden op taal en rekenen goed laten zien. Taal vormt geen struikelblok bij het maken van de rekenopgaven. Een leerling kan hierdoor echt zijn rekenvaardigheid laten zien. Hierdoor meet de IEP Eindtoets op een heel zuivere manier.

Doordat daarnaast de vormgeving en de context van de vragen aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, herkennen leerlingen zichzelf in de inhoud van de toetsen. Dat werkt weer positief op de motivatie en het zelfvertrouwen. De leerling kan zich zeer goed focussen op het maken van de vragen, omdat de IEP Eindtoets werkt met toetsboekjes waar de leerlingen de antwoorden direct in mogen schrijven. De afname op twee ochtenden wordt bovendien door zowel de leerling als de leerkracht als zeer prettig en overzichtelijk ervaren.

Het enthousiasme over de IEP groeit enorm. De positieve reacties van huidige IEP-scholen laten zien dat de IEP ieder kind de kans geeft te laten zien wat hij echt kan. Veel gehoorde uitspraken zijn dat de toets de kinderen meer aanspreekt, voor minder stress zorgt en kindvriendelijk is. Ook tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) gaven veel scholen en besturen aan dat de manier van toetsen van de IEP goed past bij de visie op toetsen. Scholen verdiepen zich in de mogelijke eindtoetsen en maken bewust een keuze voor een eindtoets die past bij de leerlingen en de onderwijsvisie van de school.

Op dinsdag 18 en woensdag 19 april 2017 maken de leerlingen de IEP Eindtoets. Op beide ochtenden komt zowel een taal- als rekengedeelte aan bod. Voor ieder deel krijgt de leerling een uur de tijd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids