Normal_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

De zitting over Kubo voor het College van de Rechten van de Mens van vrijdag 27 januari is verplaatst. Dit omdat de behandelend jurist van het College ziek is. Wegens de complexiteit van de zaak kan deze niet op korte termijn worden overgenomen door een andere jurist. Dit meldt NSGK.

Het College was onder meer gevraagd om ons huidige systeem van Passend onderwijs te toetsen aan het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap, dat Nederland vorig jaar heeft geratificeerd. Het College doet dat op verzoek van de ouders van Kubo, een jongen met downsyndroom die werd weggestuurd van zijn reguliere basisschool.
 
Volgens de basisschool ontstonden in groep 6 problemen in de klas in de vorm van moeilijk gedrag. Omdat Kubo vanwege zijn verstandelijke beperking te veel afweek van andere leerlingen startte de school een verwijderingsprocedure die ook na diverse procedures van de ouders doorstart mocht vinden omdat scholen volgens de Wet passend onderwijs leerlingen mag doorsturen naar het speciaal onderwijs. Volgens de ouders kwam het gedrag van Kubo doordat de afgesproken ondersteuning in groep 6 niet werd gegeven en omdat de interactie tussen de leerkracht en de hele groep niet goed was. In groep 7 waren geen problemen. 
 
Het College wordt nu gevraagd of dit niet in strijd is met de Wet gelijke behandeling en met het Internationale Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap (IVRPH) van de VN. Het College heeft eerder zaken behandeld waarin een leerling met een handicap werd geweigerd voor een opleiding of werd doorgestuurd naar speciaal onderwijs, maar nooit eerder gebeurde dat op basis van het nieuwe VN-verdrag. De zitting vindt plaats op woensdag 8 maart om 10 uur.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids