Normal_basisschool

Het Haagse aanmeldsysteem voor basisscholen en middelbare scholen is in strijd met de wet. De afgelopen drie jaar zijn daarvan ruim 800 basisschoolleerlingen in Den Haag de dupe geworden. Dit blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de VVD. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de wet mogen leerlingen die naar het middelbaar onderwijs gaan zich op verschillende scholen van hun keuze inschrijven. In Den Haag echter mag een achtstegroeper zich slechts bij één middelbare school aanmelden. Hierdoor zijn verschillende leerlingen buiten de boot gevallen: ze werden uitgeloot op hun meest favoriete school, maar mochten geen tweede of derde keuze opgeven. Hierdoor kwamen ze op een school terecht die niet hun voorkeur had.
 
De gemeente Den Haag is inmiddels op de hoogte van het foutieve aanmeldsysteem. In oktober heeft de gemeente hierover een waarschuwing ontvangen van het ministerie van Onderwijs. Toch wordt het aanmeldsysteem pas in 2018 veranderd. Volgens wethouder Engelshoven hebben scholen hiervoor meer tijd nodig. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids