Logo_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

Bekijk de zaken eens wat vaker door de ogen van iemand met een handicap. Dan blijkt sporten, een terrasje pakken of naar de universiteit helemaal niet zo vanzelfsprekend! Met dat doel start staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vandaag de campagne 'Meedoen met een handicap'. Dit meldt Rijksoverheid.

Met de campagne wil Van Rijn Nederlanders bewust maken en inzicht geven in wat zij zelf kunnen doen om mensen met een beperking volwaardig mee te laten doen aan onze samenleving. De bewindspersoon start de campagne donderdagmiddag op de Horecava in Amsterdam. Van Rijn: “Gelijke dromen beginnen met gelijke kansen. Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Naar een café of universiteit gaan kan voor hen door een hoge drempel, het ontbreken van liften of een geweigerde assistentiehond knap lastig zijn. Kleine aanpassingen maken soms een groot verschil.”
 
De campagne start met ervaringsverhalen van mensen met een handicap. Op www.meedoenmeteenhandicap.nl vind je adviezen en tips over wat jij kunt doen in de omgang met mensen met een handicap. De website bevat ook informatie over de verplichting om assistentiehonden toe te laten in bijvoorbeeld horecagelegenheden en taxi’s. Maar ook: niet alle handicaps zijn altijd even goed zichtbaar.
 
De campagne komt voort uit het VN-verdrag Handicap dat sinds juli 2016 geldt in Nederland. Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. In juni bleek dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen achterloopt op het gebied van de invoering van inclusief onderwijs. Het onderwijs is voor iedereen. Ook kinderen met ernstige beperkingen horen er bij op school en kinderen zonder beperking zijn bepalend voor het samen naar school gaan. De kwaliteit van het onderwijs moet aansluiten bij de ontwikkeling van elk kind, ieder op zijn niveau.