Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

Per 1 januari 2017 gaan diverse maatregelen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft genomen in. Deze maatregelen gaan onder meer over de kinderopvangtoeslag, het doelgroepregister en de wijziging van de Algemene kinderbijslagwet en de onderliggende Regeling dubbele kinderbijslag. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Met ingang van het nieuwe jaar gaat de kinderopvangtoeslag omhoog. Op 20 december is voor het eerst een hoger bedrag uitgekeerd. De Belastingdienst betaalt de toeslag namelijk vooruit. Een andere maatregel is de wijziging van de Algemene kinderbijslagwet en de onderliggende Regeling dubbele kinderbijslag om onderwijsredenen. Daarmee wordt het ongewenste onderscheid ongedaan gemaakt tussen leerlingen die naast hun topsportopleiding naar het voortgezet onderwijs gaan en leerlingen die beroepsonderwijs volgen. De wijziging treedt in werking per 1 januari 2017 en werkt terug tot 1 oktober 2016.

Verder kunnen (ex)-leerlingen van het praktijkonderwijs in het nieuwe jaar zonder beoordeling worden opgenomen in het doelgroepenregister, wanneer zij bij UWV een schriftelijk verzoek hiervoor indienen. Dit was al eerder geregeld voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs. Gemeenten worden verplicht een bepaald aantal beschutte werkplekken te creëren.

Verder is er volgend jaar structureel 100 miljoen euro extra beschikbaar om er voor te zorgen dat kinderen die in armoede opgroeien mee kunnen doen. Sociaal, met sport, cultuur en op school.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids