Normal_water__kind__drinken__flesje

Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal een dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school. Gisteren werd de Kraanwaterdag gevoerd op basisscholen in Nederland. Dat melden Het Voedingscentrum en Kraanwaterschool.

Doel van de Kraanwaterdag is zorgen dat kinderen op school meer kraanwater gaan drinken. Kraanwater is gezond en duurzaam. Het drinken van water draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het bevat belangrijke mineralen zoals calcium en heeft 0 calorieën. Het is minstens 400 keer minder belastend voor het milieu dan verpakte dranken. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot een gezondere leefstijl bij schoolkinderen. Water drinken is dan ook gezonder dan het drinken van zoete drankjes.

Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school, zo blijkt uit onderzoek dat onder 1000 ouders en 100 leerkrachten vorig jaar via facebook is gehouden. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ouders denken dat hun kinderen op school vaak kraanwater drinken, maar dat dit volgens de leraren juist minder het geval is. Dat kraanwater drinken in de klas kan en effect heeft, werd eerder bewezen op een school in Utrecht.

De Kraanwaterdag voor basisscholen is onderdeel van de bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ van drinkwaterbedrijf Vitens, en wordt gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht, het Voedingscentrum en Join the Pipe. Scholen die meedoen, krijgen een vol programma aangeboden. Zo is er onder andere een proostmoment, en een Kraanwater Slagzin Challenge, waarmee kinderen bijvoorbeeld een optreden kunnen winnen van rapper Yes-R en meidengroep Raak.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids