Normal_euro_geld_betalen__7_

De komende vijf jaar is 21,9 miljoen euro extra beschikbaar voor het Nationaal Programma Preventie. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid willen hiermee preventie in de zorg en de maatschappelijke beweging die op gang is gekomen bij Alles is Gezondheid… verder stimuleren. Dit meldt Rijksoverheid.

Naast 14,4 miljoen euro voor een subsidieregeling Preventiecoalities voor risicogroepen in de wijk is er 7,5 miljoen euro bestemd voor Alles is Gezondheid… Binnen dit deel van het programma gaan organisaties uit de samenleving zelf aan de slag met gezondheid van hun werknemers, mensen in de wijk, op school, hun sporters of fans door middel van een pledge (maatschappelijke belofte). Deze maatschappelijke beweging is goed op gang gekomen en heeft medio 2016 al 280 pledges opgeleverd. Om de groei van deze beweging te faciliteren en de impact ervan te vergroten wordt het programmabureau de komende jaren gefinancierd. Een voorbeeld hiervan is het vignet Gezonde School. Eind 2015 waren er 505 scholen met een vignet Gezonde School, eind 2014 waren dat er nog 214. 
 
Het Nationaal Programma Preventie is gestart in 2014 en heeft als doel de groei van het aantal mensen met chronische ziekten te verminderen en sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. De focus ligt daarbij op minder alcohol, roken, depressie, diabetes, overgewicht en meer bewegen. Naast de maatschappelijke beweging  van Alles is Gezondheid, is het Nationaal Programma Preventie breder: ook wet- en regelgeving valt er onder zoals het rookverbod in de horeca en de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verkopen van alcohol en tabak.  Daarnaast zijn er diverse projecten die een gezonde leefstijl stimuleren zoals de Gezonde School, Sport en Bewegen in de buurt en Jongeren op Gezond Gewicht. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids