Normal_zwarte_piet__sinterklaas__sinterklaasfeest__intocht

Schooldirecteur Rob Bleumink van basisschool De Boomhut wordt op social media bedreigd. Via onder meer Twitter en Facebook krijgt hij doodsbedreigingen en andere nare reacties sinds hij in krant de Gelderlander heeft gezegd dat hij Zwarte Piet wil afschaffen op zijn school. De overkoepelende scholenstichting BasisFlavius overweegt aangifte te doen van de bedreigingen. Dit melden de Gelderlander en Telegraaf.

Een foto van Bleumink met daarnaast de tekst ‘Dit is Rob Bleumink directeur van basisschool en hij wil geen Zwarte Piet meer op zijn school’ is al zo’n 4500 keer gedeeld op Facebook. Onder het bericht wordt de schooldirecteur door honderden mensen uitgescholden. Door uitspraken als ‘Kill that asshole’ en ‘Schiet hem af’ voelt Bleumink zich “heel erg bedreigd”.

De scholenkoepel zelf heeft ook hatelijke reacties ontvangen via Twitter en email, zegt een woordvoerder van BasisFlavius. De scholenstichting wil vanaf 2018 voor alle 39 scholen die bij de stichting horen Zwarte Piet aanpassen. Volgens BasisFlavius wil het daarmee geen politiek standpunt innemen maar zich aanpassen aan de veranderende maatschappij en rekening houden met de wensen van de ouders. “Het is een feest voor kinderen en dat moet het ook blijven”, aldus de woordvoerder.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids