Normal_agenda_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand het verwachte grote lerarentekort, de onbetaalbare vervolgstudie en het vernieuwde mbo.

 
Fors lerarentekort in basisonderwijs en mbo
 
De PO-Raad en verschillende partijen uit de Tweede Kamer willen dat er fors meer geld geïnvesteerd wordt in het basisonderwijs om het grote lerarentekort op te kunnen vangen. Als de overheid niet ingrijpt, zullen er over tien jaar zo'n 6000 tot 8000 te weinig leerkrachten zijn. Het extra geld moet inzet worden om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dit kan door docenten een hoger salaris te bieden, maar ook door het beroep inhoudelijk aantrekkelijker te maken. Docenten moeten meer ruimte en zeggenschap krijgen om hun vak zelf in te vullen. Daarnaast moet er meer begeleiding komen voor docenten, bijvoorbeeld bij het omgaan met kinderen die moeilijk leren. Ook de aansluiting tussen havo en pabo moet worden verbeterd zodat meer studenten kiezen voor een lerarenopleiding.
 
Ook in het mbo dreigt een groot lerarentekort door vergrijzing. De Nationale Denktank, bestaande uit excellente masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi, buigt zich over dit vraagstuk en presenteert in december een rapport met ideeën en oplossingen.
 
 
Vervolgstudie blijkt onbetaalbaar
 
In de afgelopen vijf jaar is het aantal studenten dat een vervolgstudie doet met ruim een derde afgenomen tot 22.000 studenten. De vervolgstudie zou voor veel studenten onbetaalbaar zijn, omdat het gemiddeld 9.000 euro per jaar kost. In 2011 stopte de overheid namelijk met de financiering van de tweede studie en mochten hogescholen en universiteiten zelf bepalen hoeveel collegegeld ze hiervoor aan studenten zouden vragen. Het collegegeld voor veel studies ging hierdoor fors omhoog. Een Kamermeerderheid vindt dat er een maximum moet komen aan de kosten van een vervolgstudie en heeft minister Bussemaker gevraagd om zo snel mogelijk met een plan te komen voor de verschillen in de kosten van een tweede opleiding. 
 
 
Overig onderwijsnieuws
 
  • Om te zorgen dat peuters een betere aansluiting krijgen met de basisschool, wordt voortaan op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen de nadruk gelegd op leren in plaats van op verzorgen. Er wordt 200 miljoen euro uitgetrokken voor bijscholing van pedagogisch medewerkers, het inzetten van meer (vaste) leidsters op de babygroepen en het volgen van de ontwikkeling van kinderen. 
  • Zeker tachtig leerlingen van basisschool De Witte Tulp in Amsterdam zijn van school gehaald. Ook in Rotterdam zijn tientallen kinderen uitgeschreven door hun ouders. Het gaat hierbij om scholen die gelieerd zijn aan Gülen. Door de recente couppoging in Turkije is er een grimmige sfeer ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fatullah Gülen.
  • In 2016 zijn bij de Inspectie van het Onderwijs 607 onregelmatigheden gemeld bij de afname van eindexamens in het voortgezet onderwijs. Dat leidde ertoe dat de inspectie 1370 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaarde. Dit is fors hoger dan vorig jaar. Toen ging het om 850 gevallen van ongeldig verklaard examenwerk.
  • Alle mbo-instellingen in Nederland starten dit schooljaar met belangrijke vernieuwingen in het opleidingsaanbod. Dit moet de aansluiting van het middelbaar beroepsonderwijs op de toekomstige arbeidsmarkt en vervolgopleidingen verder verbeteren. Bussemaker noemt dit 'het mbo 2.0'. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids