Normal_springplank__zwemmen

De bezoekersaantallen in de gemeentelijke zwembaden van Groningen zijn flink gedaald door de afschaffing van het schoolzwemmen. De bezoekersaantallen zouden pas weer herstellen als het schoolzwemmen weer wordt ingevoerd. De gemeente schafte het af om een bezuiniging van tweeënhalf miljoen euro per jaar te kunnen realiseren. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Begin dit jaar bleek uit onderzoek van de dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen dat bijna alle kinderen in groep acht van het Groningse basisonderwijs over een zwemdiploma beschikken. Twee procent van de kinderen in groep acht had toen geen zwemdiploma. Dit jaar moet duidelijk worden of het afschaffen van het schoolzwemmen effect heeft op de zwemvaardigheid van Groningse kinderen. De groep kinderen die nu de basisschool verlaat had tot 2013 nog zwemles via school.

Deze zomer is schoolzwemmen weer actueel geworden. Steeds meer gemeenten willen het schoolzwemmen weer invoeren. Zo wil de Statenfractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Groningen dat schoolzwemmen voor basisschoolkinderen weer verplicht wordt. Ook BurgerBelangen in Raalte pleit voor behoud en zelfs uitbreiding van het schoolzwemmen. In Den Haag en Drenthe gaan er ook stemmen op voor behoud van het schoolzwemmen. Ook directeur Van Mourik van de Reddingsbrigade pleit voor de herinvoering van schoolzwemmen. Steeds meer drenkelingen hebben een beperkte zwemvaardigheid. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids