Normal_leren__kinderen__lezen__vakken__schoolvakken__jongens

In het schooljaar 2016/2017 wordt op tien basisscholen een nieuw onderwijssysteem ingevoerd: Zikke. Zikke is een onderwijsconcept dat basisschoolleerlingen wil laten ervaren en registreren wat hun drijfveren en talenten zijn. Dit meldt Tubantia.

Zikke is ontwikkeld op de Mariaschool in Reutum, en wordt daar na de vakantie ingevoerd. In januari volgen de andere negen basisscholen in Tubbergen. Het doel van Zikke is om leerlingen een beter beeld van zichzelf en hun toekomst te geven, zodat ze niet de verkeerde (studie)keuzes maken. Dit wil het systeem bereiken door activiteiten op verschillende gebieden aan te bieden en de ontwikkeling van de leerlingen te registreren.
 
Leerlingen krijgen de keuze uit activiteiten in zes vakgebieden gedurende het schooljaar. Kinderen mogen zelf kiezen waar zij aan mee willen doen. Zikke wil op deze manier kinderen al vroeg laten kennismaken met de samenleving. De leerlingen bezoeken bedrijven, musea, doen mee aan techniekdagen en sporttoernooien en leren zo gaandeweg waar hun passie ligt. De ervaringen, resultaten en ambities van de leerlingen worden door leraren, leerlingen en ouders geregistreerd in de Zikke Registratie App. Zo wordt de ontwikkeling van een leerling over een langere periode inzichtelijk.
 
Zikke is een initiatief van basisschool de Mariaschool uit Reutum, basisschool OBS de Linde uit Oldenzaal en het bedrijf Inc. uit Reutum. Dit initiatief wordt verder ondersteund door de gemeenten in Noordoost-Twente en de Provincie Overijssel.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids