Normal_kind_meisje_lezen_boek_buiten

In samenwerking met het leesstimuleringsprogramma Bibliotheek op School start deze zomer het project Vakantielezen is leuk! Het project start als pilot in de provincie Limburg en is het vervolg op het succesvolle programma Lezen is Leuk! van Stichting Lezen. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels. Dit meldt Stichting Lezen.

Het oorspronkelijke programma richt zich met name op de ondersteuning van basisscholen in de krimpregio's Noord-Oost Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Zo'n honderd scholen kregen dankzij het project de beschikking over een speciale boekenkast met actuele leesboeken voor alle groepen in het basisonderwijs. Het aanbod van goede boeken stimuleert het lezen bij kinderen en het voorlezen door ouders wat leidt tot een betere taalontwikkeling en algemeen betere schoolprestaties.

Stichting Lezen wil het succes van het project verlengen met het vervolg Vakantielezen is leuk! Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen terugzakken in hun leesniveau (AVI-niveau). Dit wordt ook wel de zomerleesdip genoemd. Om de leesvaardigheid op peil te houden of zelfs te verbeteren is het belangrijk dat kinderen tijdens hun vakantie blijven lezen. Om het zomerlezen te stimuleren zullen leesconsulenten van de bibliotheek kinderen en ouders in de vakantie begeleiden. De persoonlijke benadering staat daarbij voorop. Als de pilot in Limburg goed verloopt, kan het project volgend jaar een breder vervolg krijgen.

Download het factsheet Vakantielezen is leuk! voor meer informatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids