Normal_examen__engels__eindexamen__kiezen__scholieren

Basisschool 't Sterrenpad in Nuis laat leerlingen op jonge leeftijd al kennis maken met de Engelse taal. Sinds dit voorjaar worden boven- én onderbouw met de taal geconfronteerd. De school riep de vrijdag uit als vaste 'English Friday'. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Op deze vrijdagen is er geen ontkomen meer aan voor de leerlingen. Alles staat in het teken van de Engelse taal. Het kringgesprek gaat in het Engels en de juffen en meesters verwachten dat de kinderen in het Engels terug praten. En als ze het even niet weten kunnen ze het altijd aan anderen vragen. “Ask your neighbour”, adviseert de docent dan.

Leerkracht Sabiena Veenhuizen (29) en collega Carly de Vries (25) zijn de trekkers van het project op 't Sterrenpad. Ze hopen volgend jaar al op het keurmerk Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO). Ze vinden het grappig dat juist zij de voortrekkers van het project zijn. “Juist wij tweeën hadden allebei tot voor kort een grote schroom en verlegenheid om ons in het Engels uit te drukken.’’

De leerkrachten hopen op hun school voor de kinderen een vertrouwde omgeving te creëren waarin niet valt te ontkomen aan Engelse taal, maar waarin ze ook fouten mogen maken. Zo overwegen juf Sabiena en Carly een 'Dutch corner', waar de kinderen heen kunnen als ze het Engels even te moeilijk vinden.

De resultaten mogen er zijn, laat juf Sabiena weten. “De kinderen in de hoogste groepen durven zich voor te stellen in het Engels. Twintig procent is bij machte een half tot een vol uur in het Engels te praten. Laatst hoorde ik van een moeder dat zij met haar gezin op vrijdag aan tafel in het Engels spreekt. Dat kon ik niet geloven.’’ 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids