Normal_gepest_buitenstaander_pesten

Het ministerie heeft een korte brochure samengesteld met daarin alle vereisten waaraan scholen moeten voldoen binnen de wet Veiligheid op school, ook wel bekend als de anti-pestwet. Scholen zijn sinds 1 augustus 2015 verplicht zich actief in te zetten voor een veilig klimaat op scholen. In het afgelopen jaar kregen scholen de tijd om hun beleid uit te werken, na de zomer zal de Onderwijsinspectie controleren of scholen voldoen aan de wettelijke eisen. Dit meldt Rijksoverheid.

De zorgplicht betekent dat elke school een protocol moet hebben opgesteld om te zorgen voor een veilige sfeer op school. De school moet daarbij een medewerker aanwijzen die als aanspreekpunt voor sociale veiligheid optreedt. Scholen bepalen zelf hoe zij omgaan met pesten en andere problemen op school. Ook moeten zij zelf in de gaten houden dat de maatregelen effect hebben en waar nodig verbeteringen doorvoeren. Gebeurt dit niet dan komt de inspectie om de hoek kijken.

In de brochure 'Zorgplicht sociale veiligheid leerlingen op school' staan alle regels nog eens beknopt omschreven. Zo zijn scholen verplicht de veiligheid op school te monitoren. Welk meetinstrument zij daarvoor gebruiken mogen zij zelf bepalen. De inspectie gebruikt de jaarlijkse gegevens van scholen voor haar toezicht. In de brochure worden daarnaast enkele belangrijke begrippen nader toegelicht. De wet Veiligheid op school geldt voor scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Download de gratis brochure 'Zorgplicht sociale veiligheid leerlingen op school'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids