Foto: Jantje Beton, fotograaf: Gerard Til

Prinses Beatrix heeft woensdagochtend 22 juni een werkbezoek gebracht aan twee projecten van Jantje Beton op DE Brede School Amsterdam Zuidoost. Zij bezocht het Gezonde Schoolplein van de basisscholen Polsstok, As-Soeffah en OBS Bijlmerhorst en bekeek daarna de kindertentoonstelling ‘Beste…’. Dat meldt Het Koninklijk Huis.

Op een Gezond Schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Het schoolplein van DE Brede School is door kinderen, ouders en docenten gerealiseerd. Ongeveer negenhonderd kinderen kunnen gebruik maken van het nieuwe schoolplein, waarbij ook de buurt wordt betrokken. Er zijn onder meer klimstellages, een amfitheater en groene eilandjes waar de kleuters zelf bloemen kunnen planten. Langs de gehele school zijn groene zones aangelegd en nieuwe (fruit)bomen geplant.

Beatrix kreeg tijdens haar bezoek een rondleiding over het schoolplein en sprak met leerlingen, schoolmedewerkers en andere betrokkenen over hun ervaringen met het plein en hun betrokkenheid bij de realisatie ervan. Van 2014 tot en met 2016 krijgen in totaal zeventig scholen ondersteuning van Jantje Beton en diverse partners bij het realiseren van een Gezond Schoolplein.

Ook bezocht de Prinses tijdens haar werkbezoek de kindertentoonstelling ‘Beste…’ in groep 6 van basisschool de Polsstok. In deze door Jantje Beton en theatercollectief Zonder Mouwen georganiseerde expositie vertellen kinderen via tekst, tekeningen, foto’s en video aan volwassenen wat hen bezig houdt. Naast de fysieke gezondheid, zet Jantje Beton zich ook in voor de verbetering van de mentale gezondheid van kinderen. Dit project biedt kinderen een podium om hun gedachten en gevoelens te uiten.

Beatrix is beschermvrouw van het Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton. 

© Nationale Onderwijsgids