Normal_staatssecretaris_onderwijs__sander_dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil toch proberen ervoor te zorgen dat kleine scholen in het bijzonder onderwijs open kunnen blijven ondanks de afschaffing van het richtingsbegrip. Dat zei de staatssecretaris tijdens een SGP-jongerenavond in Woudrichem. Hiermee lijkt Dekker terug te komen op zijn eerdere besluit om voor zogenoemde laatste scholen van de richting niet langer een uitzondering te maken in de opheffingsnorm. Dit meldt Reformatorisch Dagblad.

Tijdens de SGP-avond gaf de staatssecretaris toe dat hij zich “verkeken” heeft op de gevolgen van het afschaffen van het richtingsbegrip. Volgens de besturenkoepels Verus en de Vereniging Gereformeerd Schoolonderwijs (VSG) zou de wijziging voor zo'n 125 scholen betekenen dat ze moeten sluiten. Dekker neemt de zorgen over het mogelijk verdwijnen van deze scholen serieus en heeft toegezegd naar een oplossing te zoeken. “Ik wil met mijn plannen de vrijheid vergroten en niet kleine scholen dwarszitten”, aldus de bewindsman

Met het wetsvoorstel 'Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen' wil Dekker de onderwijswetgeving, zoals omschreven in artikel 23 in de Grondwet, moderniseren. Daarbij wilde Dekker in eerste instantie niet langer rekening houden met de levensbeschouwelijke richting van een school. Scholen met te weinig leerlingen mogen nu nog openblijven wanneer zij de laatste school in de regio zijn van een bepaalde levensbeschouwelijke richting. Na vragen vanuit de Kamer noemde Dekker deze uitzonderingsregel eerder niet langer houdbaar “vanuit het oogpunt van rechtsgelijkheid”.

De SGP is blij met de toezeggingen van de staatssecretaris. “Ik heb er vertrouwen in dat het tot een gerijpte benadering komt. Ik ben hoopvol gestemd”, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

© Nationale Onderwijsgids